AUTUMN MENU

Pitkästä aikaa ruokavinkkejä jakoon! Valmistin menun äidin syntymäpäivänä ja jokainen suupala salaatista jälkiruokaan oli todellinen hitti ainakin meidän perheen mielestä. Ihanan raikas rouskuva alkusalaatti, pehmeä maukas risotto ja jälkiruuaksi makean kirpeä pavlova, nam. Yksinkertainen kolmen ruokalajin illallinen sopisi täydellisesti esimerkiksi isänpäivään tai muihin syksyn juhliin. Menusta tuli vahingossa täysin gluteeniton, jos tuoretta leipää ei oteta huomioon. Maitoa resepteistä löytyy, mutta juhla-aterioissa ei asialla ole niin väliä. Hyvä valkoviini kruunaa aterian, tottakai! Kokeilkaa ihmeessä reseptejä ja kertokaa mielipiteitänne :-) 

Long time no see food tips! I made very delicious three-course-menu for my mom's birthday evening and every bite tasted delicious. Crunchy salad for a starter, smooth risotto for a main dish and sweet&sour lingonberry pavlova as a dessert. This menu fits perfectly to autumn party and of course good white wine crowns this meal! If you want to test these recipes, I can translate them later! xx

IMG_2355

Syksyinen päärynäsalaatti:

Tarvitset: 

- Erilaisia salaatteja
- Juustoa kuutioina, esim. Polar
- Cashew-pähkinöitä
- 1 iso päärynä
- Kylmäsavuhärkää siivuina
- (Sitruuna)oliiviöljyä
- Pippuria ja kuivattuja yrttejä mausteeksi

Pese salaatti ja revi se kulhoon. Kuori päärynä ja kuutioi pieniksi paloiksi, laita salaatin joukkoon.  Kuutioi juusto, suikaloi kylmäsavuhärkä ja laita salaattiin. Paahda cashew-pähkinöitä hetki pannulla, jäähdytä ja lisää salaatin joukkoon. Mausta salaatti (sitruuna)oliiviöljyllä, pippurilla ja haluamallasi yrteillä. Sekoita hyvin ja nauti tuoreen leivän kanssa!

IMG_2358-2 IMG_2361

Katkarapurisotto:

Tarvitset: 
- 4dl risottoriisiä
- 2 sipulia
- sahramia oman maun mukaan
- 8dl vettä ja 2 kanaliemikuutiota
- 180g katkarapuja
- 2dl cream fraiche
- 3rkl tuorejuusto
- 2 rkl voita
- 1.5dl kuivaa/puolikuivaa valkoviiniä
- hieman minttua
- Sitruunan mehua


 Kiehauta vesi sekä kananliemikuutiot kattilassa, jätä kattila liedelle ettei liemi kylmene. Silppua sipuli pieneksi, Kuumenna voi kasarissa ja kuullota siinä riisi, sipuli sekä sahrami. Lisää kuullottuneiden riisien päälle ensiksi 3dl kanalientä ja odota että liemi imeytyy. Jatka liemen lisäämistä 1dl erissä niin kauan, että riisi on mehevää mutta puru tuntuma on jäljellä. Lisää cream fraiche ja tuorejuusto pehmentyneiden riisien joukkoon. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa niin että alkoholi haihtuu pois. Mausta kuivatulla mintulla ja sitruunan mehulla. Tarjoile parmesaanin ja sitruuna/lime lohkojen kanssa!

IMG_2371

Syksyinen pavlova:

Tarvitset:
- 4 kananmunan valkuaista
- 2.5dl sokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
- 1 tl valkoviinietikkaa

- 2dl vispikermaa/soijakermaa
- 2dl maitorahkaa/soijakermaa
- aito vaniljaa
- 2dl puolukoita
- kinuskikastiketta

Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen, laita leivinpaperi pellille ja voitele öljyllä päälle ympyrä. Erottele kananmunan valkuaiset kulhoon (ole tarkkana ettei pääse yhtään keltuaista!) ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Suosittelen käyttämään metallikulhoa sillä muovikulhosta saattaa irrota liikaa rasvaa marengin sekaan. Vaahto on valmista kun kulhon kääntää ympäri eikä vaahto tipu pohjasta. Lisää sokeri pienissä erissä vatkaten vaahdon joukkoon. Siivilöi sekaan maissitärkkelys sekä valkoviinietikka. Vatkaa seos tasaiseksi. Seoksen täytyisi olla kovaa vaahtoa joka on kiiltävää. Lusikoi vaahto leivinpaperille ja muotoile siitä ympyrä. Paista uunin keskitasossa noin 1.5 tuntia, tai kunnes pinnalta rapea ja saanut hieman väriä. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Vatkaa kerma, lisää joukkoon rahka, mausta aitovaniljalla ja kinuskikastikkeella. Lusikoi jäähtyneen marenkipohjan päälle ja lisää päälle puolukat ja koristeeksi kinuskikastiketta. Tarjoa heti!


IMG_2397

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti